En pågående mediekatastrofe
Det handler egentlig om verdens største sultkatastrofe. I Sudan pågår det en blodig borgerkrig og etnisk rensing. 25 millioner mennesker står overfor en massiv sultkrise. Det er akutt behov for nødhjelp. Hvor er media? Hva er media opptatt av?
Vi hører knapt om katastrofen i Sudan – eller om den Jemen og Kongo, eller om konfliktene i Nigeria, Somalia, Tigray, Mali og i Den sentralafrikanske republikk. Vi hører heller ikke om undertrykkelsen av rohingyaene, eller den i Xinjiang, i Kurdistan, Vest Sahara – eller om den massive og blodige terroriseringen som narkotikakartellene utøver i Mellom-Amerika og i Mexico. Og vi hører mindre om Ukraina.
Men det vi hører om i ulike innslag i alle nyhetssendinger – hver dag, uke etter uke og i måned etter måned, og som nå har pågått i mer enn et halvt år, er den dramatiske konflikten innerst i Middelhavet.
Den ene parten behersker den konvensjonelle krigføringen, mens den andre parten, som har spesialisert seg på propagandakrigen, og som også startet denne konflikten – og holder den ved like, lykkes spektakulært med sitt prosjekt – altså propagandakrig.
Nyhetsstrømmen, og som altså i hovedsak skjer på denne ene partens premisser, er så massiv og så vellykket at den overdøver all annen ondskap og lidelse i hele verden. Dette er på den ene siden imponerende, men det er også en katastrofe – for alle de andre lidende – f.eks. i Sudan der 25 millioner mennesker nå kan stå foran verdens verste sultkatastrofe.
———————–
I Sudan pågår en konflikt som nå har rast i ett år. Krigen utkjempes mellom regjeringsstyrkene og Rapid Support Forces (RSF).
Darfur er hardt rammet. Konflikten involverer lokale og regionale stammer, ulike opprørsbevegelser og altså den sudanske regjeringen. Darfur-opprøret har ført til en brutal krig og som grenser til folkemord.
RSF får våpenstøtte fra De forente arabiske emirater, mens regjeringsstyrkene blir støttet av Egypt. Slik har også denne konflikten et element av proxy. Nabolandet Tsjad og styrker fra Den afrikanske union (AU) er også involvert i konflikten.
RSF er nå på offensiven, mens hæren kjemper for å unngå nederlag. Befolkningen lider under mangel på strøm, vann, mat og medisiner – og er utsatt for vold, lovløshet og desperasjon i et karrig landskap med knappe naturressursene.
————-
Det er en forferdelig situasjon som naturligvis hadde fortjent oppmerksomhet og støtte. Dette mens NRK og andre mediers oppmerksomhet altså er rettet mot én enkelt konflikt der den ene parten har vunnet kampen om opinionen og oppmerksomheten.
Det er derfor underlig at Flyktninghjelpens leder, Jan Egeland, og Morten Rostrup fra Leger uten grenser og en rekke andre ‘humanitære’ autoriteter stadig lar seg bruke og kun snakker om denne ene konflikten. På den annen side; de vil sikkert gjerne også snakke om andre konflikter, men NRK vil det annerledes. Slik blir det et monomant og ensidig fokus på det som for venstresiden er ‘alle konflikters mor – den viktigste og kjæreste konflikten av dem alle. Dette skjer, som nevnt, dag etter dag, uke etter uke – og måned etter måned.
Når den gamle og tilvante venstreliberalismen eller også kulturmarxismen fortsatt infiserer de viktigste mediene, og vi blir aktivt og bevisst feilinformert, ‘är det synd om människorna’.
Sudanese refugee camp in Chad, 16 May 2023. Henry Wilkins/VOA. Lisens: Public Domain