Godtroende religionskritikk
Skal man gjøre narr av andres godtroenhet kan det være greit å ikke selv fremstå som like godtroende.
Av Daniel Joachim Kleiven
Mennesket – for en fascinerende art vi er.
Dette er et nylig innlegg på I Trust Science More Than Religion – en side som påstår å være for dem som stoler mer på “vitenskap” enn “religion”, hva nå enn det måtte bety. Sida har over 188.000 likes.
Likevel falt det aldri inn for administratorene bak sida å gjøre et enkelt Google-søk før de videreformidlet nyreligiøse og konspirasjonsteoretiske myter, senest popularisert i den allment diskrediterte filmen Zeitgeist. Flere mennesker jeg ellers anser som høyst oppegående, delte for øvrig lignende ting i løpet av jula.
Ironien over at en side med et slikt navn kan legge ut dette er dermed ikke godt skjult.
Egentlig er det litt skummelt. Jeg forsøker hardt å lese og følge ulike sider av et spekter, både i media og på Facebook. Konservative og liberale. Venstre- og høyreorienterte. Harde ateister, muslimer og bygdekristne.
Mange skriver ting som isolert sett høres veldig fornuftig ut, så lenge man selv har all makt over hvordan man kan vinkle saken sin. Selv når det skrives fra helt ulike kanter av spekteret, og synspunktene er motstridende.
Se en YouTube-video som legger frem en konspirasjonsteori, og det er fascinerende hvor overbevisende den kan høres ut, helt frem til man leter etter kilder, eller finner kritikker.
Om man leser en filosofisk lærebok som ramser opp ulike etablerte teorier om et komplekst tema, for eksempel kausalitet, er det lett å la seg rive med i argumentasjonen for hver og en, etter hvert som blar fra et kapittel til et nytt. Frem til man zoomer ut, ser helheten, oppdager at mange er inkompatible med hverandre, og at noen åpenbart virker helt absurde.
Vi mennesker kan være villige til å tro blindt på de mest tåpelige påstander, så lenge det stemmer overens med våre egne fordommer. Det er naturligvis en stor bonus om man kan sile ut en annen “gruppe” man kan føle seg smartere og bedre enn. Tilsett muligheten av å være blant mindretallet som kan få den gode følelsen av å ha oppdaget den store Sannheten – den som snur opp-ned på alt – og du har full jackpot.
La oss gjøre en større innsats med å være den første og ærligste kritikeren av våre egne synspunkter, jobbe for å forstå hvor hverandre kommer fra, og stille oppfølgende spørsmål før vi river ned stråmenn. Alle konservative er ikke onde egoister, men tenker gjerne ut fra et annen fundament. Alle liberale er ikke naive idioter, men de starter ofte tankerekkene et annet sted.
Ingen grunn til å bli postmodernist av den grunn. Sannhet eksisterer nok fortsatt, og vi kan hevde at andre tar feil i mye, men vi burde elske sannhet mer enn konformitet og komfort.
Den som for eksempel best skal kunne forsvare kristen tro, må også kunne gå inn i rollen som den beste ateistiske kritikeren. Milevis bedre enn Hedningsamfunnet, Rasjonalitet, Zeitgeist, Dawkins, Harris, Hitchens & Co. Heldigvis er det noen ateister som tar seg bryet med å sjekke kilder, og heller vil avkrefte heller enn bekrefte myter som i bildet til venstre.
Egentlig gjør dette livet ganske spennende. At vi kan forstå stykkevis og delt, hige etter mer, og ha friheten til å bare være, et menneske.
Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Daniel Joachim Kleivens facebook-side
Religioner.no lenker:
- Rasjonalitets irrasjonalitet
- Hva kjennetegner god religionskritikk?
- Kritikk av pinsekarismatikken? Ja takk!
I «Meninger» presenteres mangfoldet av meninger i tros- og livssyns Norge og Norden. Ytringene gjenspeiler enkeltpersoner eller organisasjoners meninger, og er derfor ikke konfesjonelt- eller politisk nøytrale.