Vi må våge å snakke om det ufødte livet

|

Ja, kvinner skal få bestemme over kroppen sin. Vi trenger god seksualopplysning og gratis prevensjon. Men vi trenger også å snakke om hva en abort faktisk er, skriver Maryam Trine Skogen. 

Skrevet av Maryam Trine Skogen, teologistudent. 

Legg fra deg ja eller nei-siden og alle de hissige argumentene for rettigheter. Følg meg fra starten: En kvinne og en mann har sex, det oppstår en befruktning og kvinnen oppdager etterhvert at kroppen er i endring. Da kommer et stort etisk spørsmål. Skal befruktningen få lov til å bli født? Er ikke det en helt absurd problemstilling, sånn egentlig? Noe som allerede har festet seg og lever skal vinne en rettssak for eget liv. For hvis befruktningen ikke fjernes mekanisk eller medikamentelt, så fødes det etter noen måneder et nytt liv. Slik du som leser dette fikk lov til.

Jeg har selv tatt en abort. Det er det vanskeligste jeg har gjort i hele mitt liv. Jeg så ingen annen god løsning på situasjonen der og da. Men det jeg vet er at det var veldig lett for de rundt meg å foreslå et svangerskapsavbrudd. For meg var det ikke lett. Jeg følte at det var feil, og at jeg ikke hadde myndighet til å avslutte et gryende liv. Alle argumentene om at det var så tidlig, det var så ukomplisert, og hvor mange barn jeg kunne få senere når livet så annerledes ut – det var jo ikke hold i noen av dem. Jeg fikk aldri flere barn. Kroppen ville ikke feste flere egg i min livmor.

Livet er svært komplisert. 

Noen ganger er livet svært komplisert. Da trenger vi hjelp, og ikke minst nåde. Jeg er glad det finnes en medisinsk løsning for å redde kvinner ut av helt spesielle situasjoner. Der det handler om å overleve fysisk eller psykisk i ekstremt vanskelige svangerskap. Derfor må vi ha en abortlov som sier at det er mulig.

Men kan vi slutte å late som det er en menneskerett å avslutte et gryende liv?
Kan vi snakke om etikken uten å trakassere de som syns det er makabert og hjerteknusende å ta ufødte liv som er levedyktige?

Eggstokkene gjør ikke annet enn å glede seg til en befruktning

Jeg blir oppriktig trist når jeg ser profilbilder med en eggstokk som viser fingeren. For de eggstokkene gjør ikke annet enn å glede seg til en befruktning. Det er det de er skapt for.

Ja, kvinner skal få bestemme over kroppen sin. Vi trenger god seksualopplysning og gratis prevensjon. Men vi trenger også å snakke om hva en abort faktisk er. Det er ikke en angrepille. Det er et bevisst valg og en handling som sier nei takk, du får ikke leve.

Må Gud tilgi oss våre feil og styrke oss i troen på at det umulige kan bli mulig, og at noen alltid vil være der og støtte og hjelpe. For ingen skal trenge å gjøre alt alene. Heller ikke slike valg. Uansett hvilket du måtte ta.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Maryam Trine Skogens facebookside. 

Religioner.no lenker: 

I «Aktuelle meninger» presenteres mangfoldet av meninger i tros- og livssyns Norge og Norden. Ytringene gjenspeiler enkeltpersoner eller organisasjoners meninger, og er derfor ikke konfesjonelt- eller politisk nøytrale. 

Forsidebilde er hentet fra  Unsplash og er tatt av rawpixel

0 0 votes
Artikkelvurdering
abort. abortdebattkvinners kroppufødt
Abonner
Send e-postmelding når
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments