Importert nykarismatikk bør ikke bli stuerent i Norge

|

Oddbjørn Johannesen spør: Er det greit for oppegående norske kristne at importert ekstremkarismatikk får fotfeste i Norge?

Av Oddbjørn Johannessen, amanuensis ved Universitetet i Agder.

TV Visjon Norge er har for litt siden hatt “profetiske uke” i leide lokaler hos Senterkirken i Hokksund. Arrangementet er kombinert med feiringen av kanalens 16 år på lufta og en omfattende pengeinnsamling.

Nylig var «profeten» Rich Vera, som har overtatt stafettpinnen i Orlando, Florida etter den høyst kontroversielle Benny Hinn. Rich Vera påstår i et intervju med Sid Roth i TV-programmet «It’s Supernatural» at han har vært vitne til over 1000 mirakuløse helbredelser som er verifisert av medisinere. Han forteller også at han rett som det er faller i “profetisk henrykkelse”, der han “ser” den videre skjebne til ulike land. Under en slik åndelig “salvelse” ble han i ånden ført til Det hvite hus, der han overhørte (og så!) fortrolige samtaler både under Obamas og Trumps administrasjon! Intervjuet er publisert på Youtube av Sid Roth selv – og Vera bruker det i egenreklamen. Det gjør han også med opptaket av seansen der Benny Hinn overlater «The Profetic Mantle» til ham (blant annet ved å sende ham i gulvet flere ganger).

Slått i gulvet av “ånden”

Rich Vera talte på fire møter som ble sendt direkte i sin helhet på Visjon Norge. Skjønt talte…?  Mesteparten av tiden gikk med til å – med brølende kommandoer («Fire!» /«Take it!») og slag i luften med et «profetisk skjerf» – få folk til å falle i gulvet. Noen av de samme personene ble sågar sendt i parketten flere ganger etter hverandre til applaus, jubel – og i noen tilfeller uartikulerte skrik – fra forsamlingen. Blant dem som ble slått i gulvet av «ånden», var pastorene Jan Hanvold og Jan-Aage Torp.

Den andre hovedingrediensen var en rekke påstått mirakuløse helbredelser. La meg nevne noen eksempler:  En slagrammet mann fikk beskjed om at han skulle bli fullstendig helbredet, men at det ville skje gradvis.  Den innledende «behandlingen» besto i at den stakkars mannen ble puffet i gulvet flere ganger etter hverandre.  Et par eldre damer som var dårlig til beins, ble fratatt krykkene sine, puffet i gulvet – og deretter kommandert til å løpe fram og tilbake foran podiet hånd i hånd med «profeten».

Et eksempel til: Ei ung tenåringsjente var blitt kastet i gulvet, og etter en stund ropte Vera til et par av «møtevertene» (eller hva de nå kalles):  “Pick up this young girl!”  Deretter spurte han: “Who are the parents?” – og fikk til svar fra salen at de ikke var til stede.  Han spurte så hvilken menighet hun tilhørte, og hun svarte “Visjon Norge” (et svar Vera moret seg litt over…).  Så “profeterte han” at hun har vært utsatt for et “demonic attack”, realisert ved at “a spirit comes to you at the night time (…) like a snake that wraps around your legs”.  Han identifiserte denne slangen som et uttrykk for “witchcraft” (…) a curse that is placed on you”.  Han mante deretter styggedommen ut i Jesu navn, mens han sendte jenta i gulvet på nytt.

Mange flere eksempler kunne vært nevnt. Noen kvinner ble kalt fram til podiet fordi «profeten» hadde «sett» at de hadde vært utsatt for overgrep som barn. Han skulle mane «overgrepsdemonen» ut av deres liv. Og flere personer sto helt ubeskyttet foran forsamlingen (og foran TV-kameraene!) og fortalte fortvilet om sine ulike livsnederlag.

Piske djevelen

I det første møtet proklamerte «profeten» at denne kvelden skulle alle «get drunk» («Are you ready!?») – og i det siste møtet var det en lengre sekvens der han oppfordret forsamlingen til å «piske djevelen», og så holdt de på med det en god stund – til musikalsk tonefølge av Rich Veras medbragte pianist/sanger, som framførte Hillsong-refrenget «Worthy is the Lamb».  Dette tonefølget var faktisk stemningsskapende og repeterende bakgrunnsmusikk i alle møtene – så å si fra begynnelse til slutt!

Forkynnelsen ellers er det ikke så mye å berette om, siden den var nesten fraværende. Det meste var konsentrert om «action». De få eksemplene på «teologi» som forekom, var konsentrert om «kraft», «mirakler» og Den hellige Ånd (som de facto fikk den udiskutabelt overordnede rollen i treenigheten). Vera brukte imidlertid en del tid på å latterliggjøre teologer. Han sammenliknet dem med fariseerne og de skriftlærde i NT. De var bokstavtreller, mens han selv var en representant for «ånd og kraft». Rich Vera trenger egentlig ikke Bibelen, siden han oppfatter seg som en kanal for «kunnskapsord» som han får direkte fra Den hellige Ånd.

Importert nykarismatikk

Rich Veras møter inneholder ingredienser som knytter ham til de mest ekstreme nykarismatiske miljøene i USA – og til det som mer om mer ser ut til å ha blitt mainstream kristendom i Sør-Amerika, deler av Afrika, Asia osv.  Det er dessuten tendenser til at tilsvarende ekstremkarismatiske elementer er blitt stadig mer stuerene her i landet også, særlig i de kristne ungdomsmiljøene der det er størst vekst.  Og kommende helg avsluttes TV Visjon Norges «profetiske uke» med et besøk av den like «gjengangeren» Dionny Baez, som er like ekstrem som Rich Vera.

Kjære oppegående kristne som samarbeider med, og/eller hyller TV Visjon Norge: Vil dere virkelig fortsette med det? Har dere moralsk ryggrad til å si: «Nei, dette vil vi ikke bli assosiert med!»

Og hvor er dere, teologer og religionspsykologer?

PS!  Dersom noen skulle mistenke meg for å overdrive – eller for å presentere «fake news» – kan alle møtene følges minutt for minutt via TV Visjon Norges egen tjeneste http://www.vnplay.no/

Religioner.no lenker:

I «Aktuelle meninger» presenteres mangfoldet av meninger i tros- og livssyns Norge og Norden. Ytringene gjenspeiler enkeltpersoner eller organisasjoners meninger, og er derfor ikke konfesjonelt- eller politisk nøytrale.

Innlegget ble først publisert som et facebookinnlegg. Innlegget er også publisert hos avisen Dagen.

0 0 votes
Artikkelvurdering
nykarismatikkRich VeraVisjon Norge
Abonner
Send e-postmelding når
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments