Ramadanlivet

|

Yousef forklarer hvordan det føles å verken drikke eller spise i løpet av lange norske sommerdager. Og hvorfor det føles så riktig. 

Av Yousef Assidiq

passfotoaktig-YousefAssidiq.foto_.mariannesømme-300x293Nå har den muslimske fastemåneden startet og i dag starter fasten 02:25 ved solgry og den avsluttes 22:45 ved solnedgang.

I praksis betyr det at vi muslimer ikke kan drikke, spise, ha sex, krangle, baksnakke, røyke eller sloss i de 20 timene fasten varer. Denne tiden streber vi etter å fylle med spiritualitet, gode gjerninger og koranlesing. Ramadan er den hellige måneden som Koranen ble åpenbart. Det er den måneden som det er størst aktivitet i moskeene og i tillegg til de fem vanlige bønnene så bør vi også en spesiell nattbønn som heter Taraweeh. Denne bønnen er hver natt i ramadan og varer mellom 1-2 timer der vi leser litt av Koranen hver dag og fullfører den i løpet av de tretti dagene som fasten varer.

Denne teksten er skrevet cirka en time før jeg kan åpne fasten så jeg sitter og sikler over kokeboka og har lyst til å lage absolutt alt. Den dummeste feilen jeg fortsetter å gjenta er at jeg ikke planlegger godt nok i forveien så jeg blir nødt til å ta en tur i butikken når sulten er på sitt høyeste. Det resulterer ofte i at jeg kjøper inn nok mat til å fôre en hel liten soldattropp med middag.

Her i Norge krangler vi over trivialiteter og vi ergrer oss over småting

Helt mot slutten av fasten begynner man å merke at man blir merkbart sløvere. Man får i hvert fall en følelse av at hjernen ikke kjører med så mange omdreininger per minutt som den pleier å gjøre og man føler virkelig hvor bortskjemt man er til vanlig som bare kan grabbe til seg en matbit når det passer oss.

Det er mange som argumenterer med at islam er en teit religion fordi det er så stor forskjell mellom å faste i Saudi Arabia og det å faste i land som Norge der sola sjeldent går ned og dagene er ekstra lange. Jeg har prøvd å reflektere over dette og jeg har kommet frem til at her i Norge har vi også det privilegiet at vi vet at denne fastemåneden bare varer i en måned og at vi vil ha plenty med mat på bordet hver kveld når vi åpner fasten med familien.

I mange land er man ikke så privilegerte og sultfølelsen vi lærer oss å kjenne nå i denne måneden er en følelse de kjenner på så alt for ofte i hverdagen. Da jeg bodde i Egypt hadde jeg venner som bare hadde råd til å spise en gang om dagen. Enkelte dager hadde man ikke råd til å spise så da fant man noen smuler fra dagen før.

Vi har det såpass godt her i landet at vi har bare godt av å kjenne litt ekstra på denne følelsen for å lære oss hvor heldige vi er som har trukket gullbilletten det er å bli født eller få lov til å bo i et trygt og økonomisk stabilt land.

Her i Norge krangler vi over trivialiteter og vi ergrer oss over småting. Lite tenker vi på at vi ergrer oss over ting her som de kan se langt etter i andre land. For noen uker siden måtte jeg på legevakta og jeg klagde i minst en halvtime til mamma på telefonen fordi det var så lang ventetid. Da jeg skulle betale var det en egenandel på nesten ingenting – mange har ikke en sånn legevakt og den er i så fall kun for de rike.

For meg er ramadan, i tillegg til å være en viktig spirituell høytid, også en tid der man kan reflektere over alle de små tingene som vi tar for gitt i hverdagen.

Jeg har alltid ment at vi har godt av å reise og oppsøke andre kulturer og andre mennesker både for å lære av alt livet og verden har å tilby men også for å forstå hvor utrolig heldig vi er. For meg er ramadan, i tillegg til å være en viktig spirituell høytid, også en tid der man kan reflektere over alle de små tingene som vi tar for gitt i hverdagen. Alt det vi har å være takknemlig for som vi ikke engang legger merke til i vår hektiske hverdag der vi godt kunne tatt oss litt tid til en pust i bakken.

Har jeg nevnt at jeg er syyyyyyyykt sulten akkurat nå? Jeg skal lage taco med spaghetti, ris, masse digg salat og taco saus og kanskje kake til dessert og jeg skal drikke så masse vann og brus og spise godteri. Virker ikke som dette skal bli noen slankekur i år heller. Har vel kanskje noe med intensjonen? Uansett. I morgen er en ny dag og den er noen minutter kortere enn denne. Det er en trøst.

Jo, før hjernen min kortslutter helt har jeg lyst til å legge til en ting som jeg syntes er skikkelig kult og det er hvor mange som ikke er muslimer men likevel ønsker oss en god ramadan enten ved å si «ønsker deg en god ramadan», eller ved å bruke arabiske fraser som «ramadan kareem» (med ønsker om en sjenerøs ramadan) og «ramadan mubarak» (velsignet ramadan). Det siste er det som best tilsvarer den norske versjonen av «god jul». Men det er like greit å bare si «ønsker deg en god ramadan», eller «ønsker deg en god fastemåned».

Tusen takk!

Les mer om og av Yousef. 

0 0 votes
Artikkelvurdering
fasteramadansolidaritetsult
Abonner
Send e-postmelding når
11 Kommentarer
Best likt
Nyeste Eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Erike

Hei.
Ønsker deg en god fastemåned!
Det er mange fristelser i denne sommermåneden, spesielt med tanke på lettkledde personer over alt. Skulle ønske alle hadde fulgt denne fastemåneden, men da hadde det vel gått så som så med handelsstaned.

Ha en trivelig måned, og lykke til!

Yousef Bartho Assidiq

Tusen takk! Faktisk aldri tenkt på det med lettkledd egentlig. Verre med alle folka som sitter å spiser hamburger og kebab over alt. Hehe!

Tror nok mange kunne ha godt av å prøve å faste en gang iblant, kanskje ikke en hel måned – men bare for å forsøke å få litt perspektiv på livet. Se de små tingene vi tar for gitt i hverdagen vår.

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]

trackback

[…] Ramadanlivet […]